Strona główna Zdrowie Alergie Co to jest nietolerancja pokarmowa? Różnice między alergią a nietolerancją
Alergie

Co to jest nietolerancja pokarmowa? Różnice między alergią a nietolerancją

nietolerancja pokarmowa a alergia

Nietolerancja a alergia pokarmowe to dwie różne reakcje organizmu na niektóre produkty spożywcze. Bardzo wiele osób myli ze sobą oba pojęcia oraz symptomy towarzyszące tym stanom. Czym charakteryzuje się alergia pokarmowa, a czym nietolerancja pokarmów? Poznaj ich specyfikę i najważniejsze różnice!

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja to niezdolność organizmu do strawienia lub przyswojenia pewnego składnika pokarmowego. Jest to zazwyczaj spowodowane brakiem odpowiednich enzymów w układzie trawiennym, które są niezbędne do rozłożenia danego składnika na substancje proste.

Objawy nietolerancji pokarmowej

Najczęściej spotykane symptomy wskazujące na nietolerancję pokarmową to:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • biegunka,
  • zawroty głowy.

Najczęstsze nietolerancje pokarmowe związane są z nietolerancją laktozy, fruktozy oraz glutenu.

Co to alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to reakcja immunologiczna organizmu na białko zawarte w zjedzonym pokarmie. Układ odpornościowy mylnie identyfikuje daną substancję jako zagrażające zdrowiu i wywołuje odpowiedź immunologiczną.

Objawy alergii pokarmowej

Co może wskazywać na występowanie alergii pokarmowej? To m.in.:

  • swędzenie w jamie ustnej,
  • wysypka na skórze – np. na twarzy, dłoniach, brzuchu,
  • duszność,
  • obrzęk języka, gardła lub krtani,
  • anafilaksja – to bardzo groźna dla zdrowia i życia reakcja alergiczna, która wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.

Najczęściej spotykane alergie pokarmowe, to m.in. alergie na orzechy, jaja, mleko, soję, ryby i skorupiaki.

Różnice między alergią a nietolerancją pokarmową

  • Sposób reakcji organizmu na pokarm

Alergia wywołana jest reakcją immunologiczną na skutek kontaktu z danym białkiem zawartym w jedzeniu. Natomiast nietolerancja pokarmowa wynika z braku enzymów potrzebnych do strawienia danego składnika.

  • Skutki uboczne

Nieleczona i lekceważona alergia pokarmowa może prowadzić do poważnych sytuacji, np. wystąpienia reakcji anafilaktycznej. Nietolerancja pokarmowa nie jest tak groźna w skutkach i prowadzi do odczuwania dyskomfortu i objawów z układu pokarmowego.

  • Diagnostyka i rozpoznanie problemu

Alergie można zdiagnozować za pomocą testów skórnych i badań krwi. W przypadku nietolerancji przeprowadza się specjalistyczne testy dietetyczne, by znaleźć substancję, której organizm nie trawi.

  • Sposób leczenia

W przypadku alergii pokarmowych najlepszym działaniem jest unikanie spożycia alergenów, wdrażane jest również leczenie awaryjne (np. podanie adrenaliny w stanie anafilaksji).

Nietolerancja pokarmowa wymaga najczęściej zmiany sposobu odżywiania i unikania określonych składników w jadłospisie.

Podsumowanie

Alergia jest poważnym stanem, który może prowadzić do nagłych i groźnych dla zdrowia i życia reakcji organizmu. W odróżnieniu od niej, nietolerancja pokarmowa jest łagodniejsza w przebiegu i wywołuje przede wszystkim dyskomfort trawienny. Zrozumienie różnic między alergią a nietolerancją co do spożywanych pokarmów może prowadzić do skuteczniejszego leczenia i radzenia sobie z indywidualnymi predyspozycjami danego organizmu.

Powiązane artykuły

Alergie

Jak zapobiegać alergiom u dzieci? 7 sprawdzonych sposobów od ekspertów

W ostatnich latach u coraz większej liczby dzieci diagnozowane są problemy na...

Alergie

Alergie sezonowe: przewodnik po pyłkowym kalendarzu

Sezon pylenia roślin może dla wielu alergików wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami....

Alergie

Jak wybrać odpowiednią poduszkę dla alergika? 5 najlepszych propozycji

Osoby borykające się z różnego typu alergiami mogą poprawić komfort swojego snu...

Alergie

Czy możesz być uodporniony na alergię? Nowoczesne terapie immunologiczne

Każdego dnia człowiek otoczony jest mnóstwem potencjalnie uczulających substancji, jak np. pyłki...