Nietolerancja a alergia pokarmowe to dwie różne reakcje organizmu na niektóre produkty spożywcze. Bardzo wiele osób myli ze sobą oba pojęcia oraz symptomy towarzyszące tym stanom. Czym charakteryzuje się alergia pokarmowa, a czym nietolerancja pokarmów? Poznaj ich specyfikę i najważniejsze różnice!
Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja to niezdolność organizmu do strawienia lub przyswojenia pewnego składnika pokarmowego. Jest to zazwyczaj spowodowane brakiem odpowiednich enzymów w układzie trawiennym, które są niezbędne do rozłożenia danego składnika na substancje proste.
Objawy nietolerancji pokarmowej
Najczęściej spotykane symptomy wskazujące na nietolerancję pokarmową to:
- bóle brzucha,
- wzdęcia,
- nudności,
- biegunka,
- zawroty głowy.
Najczęstsze nietolerancje pokarmowe związane są z nietolerancją laktozy, fruktozy oraz glutenu.
Co to alergia pokarmowa?
Alergia pokarmowa to reakcja immunologiczna organizmu na białko zawarte w zjedzonym pokarmie. Układ odpornościowy mylnie identyfikuje daną substancję jako zagrażające zdrowiu i wywołuje odpowiedź immunologiczną.
Objawy alergii pokarmowej
Co może wskazywać na występowanie alergii pokarmowej? To m.in.:
- swędzenie w jamie ustnej,
- wysypka na skórze – np. na twarzy, dłoniach, brzuchu,
- duszność,
- obrzęk języka, gardła lub krtani,
- anafilaksja – to bardzo groźna dla zdrowia i życia reakcja alergiczna, która wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Najczęściej spotykane alergie pokarmowe, to m.in. alergie na orzechy, jaja, mleko, soję, ryby i skorupiaki.
Różnice między alergią a nietolerancją pokarmową
- Sposób reakcji organizmu na pokarm
Alergia wywołana jest reakcją immunologiczną na skutek kontaktu z danym białkiem zawartym w jedzeniu. Natomiast nietolerancja pokarmowa wynika z braku enzymów potrzebnych do strawienia danego składnika.
- Skutki uboczne
Nieleczona i lekceważona alergia pokarmowa może prowadzić do poważnych sytuacji, np. wystąpienia reakcji anafilaktycznej. Nietolerancja pokarmowa nie jest tak groźna w skutkach i prowadzi do odczuwania dyskomfortu i objawów z układu pokarmowego.
- Diagnostyka i rozpoznanie problemu
Alergie można zdiagnozować za pomocą testów skórnych i badań krwi. W przypadku nietolerancji przeprowadza się specjalistyczne testy dietetyczne, by znaleźć substancję, której organizm nie trawi.
- Sposób leczenia
W przypadku alergii pokarmowych najlepszym działaniem jest unikanie spożycia alergenów, wdrażane jest również leczenie awaryjne (np. podanie adrenaliny w stanie anafilaksji).
Nietolerancja pokarmowa wymaga najczęściej zmiany sposobu odżywiania i unikania określonych składników w jadłospisie.
Podsumowanie
Alergia jest poważnym stanem, który może prowadzić do nagłych i groźnych dla zdrowia i życia reakcji organizmu. W odróżnieniu od niej, nietolerancja pokarmowa jest łagodniejsza w przebiegu i wywołuje przede wszystkim dyskomfort trawienny. Zrozumienie różnic między alergią a nietolerancją co do spożywanych pokarmów może prowadzić do skuteczniejszego leczenia i radzenia sobie z indywidualnymi predyspozycjami danego organizmu.