Woda jest niezbędnym elementem potrzebnym do życia, jednak może stać się rezerwuarem groźnych drobnoustrojów, jeśli jest zanieczyszczona. Choroby przenoszone przez wodę stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego, szczególnie w regionach, gdzie dostęp do czystej, pitnej wody jest ograniczony. Poznaj 5 najważniejszych faktów o infekcjach rozprzestrzeniających się drogą wodną.
Jakie choroby przenoszone są przez wodę?
Przykładowe choroby, które rozprzestrzeniają się drogą wodną, to:
- dur brzuszny,
- cholera,
- choroby pasożytnicze – np. glista ludzka, giardioza,
- wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A),
- czerwonka bakteryjna,
- Legionelloza,
- Salmonella.
5 faktów o chorobach przenoszonych przez wodę
- Chorobami można zarazić się nie tylko przez picie brudnej wody
Chorobotwórczym patogenom najłatwiej jest dostać się do organizmu poprzez jamę ustną. Jednak mogą też wniknąć do organizmu np. przez nos, podczas pływania w zanieczyszczonym akwenie lub podczas mycia się pod prysznicem. Groźne jest także mycie rąk wodą z nieprzebadanych źródeł, a następnie dotykanie dłońmi ust, oczu czy nosa. Również mycie owoców czy warzyw zanieczyszczoną wodą zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych. Poprzez kontakt z brudną wodą można zarazić się np. wirusowym zapaleniem wątroby typu A oraz pasożytami.
- Przejrzysta woda także zawiera drobnoustroje
Woda, która na pierwszy rzut oka wydaje się czysta i przejrzysta, wcale nie musi być bezpieczna i zdatna do picia. Przejrzystość wody nie jest wiarygodnym wskaźnikiem jej bezpieczeństwa, a ciecz może być zanieczyszczona przez patogeny lub substancje chemiczne. Taka woda może zawierać np. bakterie z rodzaju Legionella, które wywołują Legionellozę.
- Woda mrożona może zawierać patogeny
Woda poddana działaniu niskich temperatur nie staje się wolna od zanieczyszczeń mikrobami. Nawet woda zamrożona może zawierać formy przetrwalnikowe pasożytów, chorobotwórcze wirusy czy bakterie. Z tego powodu nie należy pić napojów z kostkami lodu podczas pobytu w krajach uboższych, o ograniczonym dostępie do czystej, pitnej wody lub o wątpliwej jakości warunkach sanitarnych.
Choroby, którymi można zarazić się w ten sposób, to m.in. salmonella, cholera, zakażenie bakteriami E. coli (Escherichia coli).
- Gotowana woda nie zawsze jest wolna od drobnoustrojów
Chociaż gotowanie jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na zabicie patogenów znajdujących się w wodzie, to niektóre zanieczyszczenia chemiczne czy metale ciężkie nie zostają usunięte w trakcie tego procesu. W niektórych przypadkach potrzebne są dodatkowe metody oczyszczania, takie jak filtracja czy użycie środków chemicznych albo gotowanie wody przez dłuższy czas. Przegotowanie wody pozwala pozbyć się z niej m.in. pałeczek E. coli.
- Choroby przenoszone przez wodę występują na całym świecie
Choroby transmitowane drogą wodną mogą wystąpić w każdym regionie świata, niezależnie od stopnia rozwoju danego państwa. W bogatszych krajach, dzięki lepszym systemom sanitarnym i dostępowi do czystej wody, ryzyko infekcji jest znacznie mniejsze, lecz nadal istnieje. Groźne są zwłaszcza awarie systemów wodociągowych lub zanieczyszczenia źródeł wody. Choroby przenoszone przez wodę i występujące globalnie to m.in. cholera, dur brzuszny, czerwonka bakteryjna.
Podsumowanie
Choroby przenoszone przez wodę stanowią duży problem w uboższych krajach, ale infekcje sporadycznie występują także w na terenach rozwiniętych. Infekcją można zarazić się np. przez spożywanie kostek lodu podczas pobytu na egzotycznych wakacjach lub pływanie w zanieczyszczonej wodzie. Nie warto sugerować się przejrzystością wody, gdyż gołym okiem nie da się zobaczyć groźnych drobnoustrojów, które mogą się w niej znajdować.