Strona główna Zdrowie Alergie Najlepsze diety dla osób z alergią na gluten – praktyczny poradnik
AlergieDiety i żywienie

Najlepsze diety dla osób z alergią na gluten – praktyczny poradnik

Najlepsze diety dla osób z alergią na gluten – praktyczny poradnik

Alergia na gluten, znana również jako celiakia, jest poważną chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Osoby z celiakią nie mogą spożywać glutenu. Rezygnacja ze spożywania m.in. produktów z pszenicy, jęczmienia, żyta bywa trudnym wyzwaniem dla chorych. Jednak istnieją diety, dzięki którym osoby z celiakią mają szansę zadbać o zdrowie oraz cieszyć się smakiem posiłków.

Jaka dieta dla osób z uczuleniem na gluten?

Oto kilka diet i sposobów odżywiania, które są polecane dla osób z alergią na gluten zawarty w zbożach.

1. Dieta bezglutenowa (GFD)

To podstawa dla osób z alergią na gluten. Dieta polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gluten z codziennego menu.

W skład diety wchodzą:

  • naturalnie bezglutenowe zboża, m.in. kukurydza, ryż, amarantus, gryka, quinoa,
  • owoce i warzywa,
  • mięso i ryby bez panierki,
  • jajka,
  • nienasycone tłuszcze.

Należy zrezygnować z:

  • z pszenicy, żyta, jęczmienia oraz z ich odmian,
  • ciastek i wypieków zawierających w całości lub częściowo mąkę ze zbóż zawierających gluten,
  • zupy i sosy zagęszczane mąką,
  • panierowane mięso i ryby.

2. Dieta paleo

Dieta paleo nie jest stworzona specjalnie z myślą o osobach chorych na celiakię. Jednak jest naturalnie bezglutenowa – w jej składzie brak produktów zbożowych.

Produkty, które wchodzą w skład diety:

  • mięso, ryby, owoce morza,
  • jajka,
  • owoce i warzywa,
  • orzechy i nasiona (z wyjątkiem orzeszków ziemnych),
  • zdrowe tłuszcze, np. olej kokosowy czy awokado.

Należy zrezygnować ze spożywania:

  • zbóż,
  • tłuszczów nasyconych i olejów roślinnych,
  • produktów przetworzonych,
  • cukru.

3. Dieta śródziemnomorska

To dieta oparta na tradycyjnych produktach spożywanych na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Choć zawiera niektóre produkty z glutenem, można ją dostosować do potrzeb osób z alergią na gluten.

Co można jeść:

  • ryby i owoce morza,
  • duże ilości owoców i warzyw,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy i nasiona,
  • oliwę jako główne źródło tłuszczu.

 Należy zrezygnować ze spożywania:

  • czerwonego mięsa,
  • produktów z dodatkiem cukrów,
  • produktów zawierających gluten (można zastąpić je bezglutenowymi odpowiednikami).

Wskazówki dla osób na diecie bezglutenowej

1. Poznaj źródła glutenu

Gluten to białko występujące w zbożach, m.in. pszenicy, jęczmieniu, życie i pszenżycie. Najbezpieczniej jest wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające powyższe zboża oraz ich pochodne.

2. Sięgaj po naturalnie bezglutenowe produkty

Wiele pokarmów naturalnie nie zawiera glutenu, np. ryż, amarantus, kukurydza, warzywa i owoce, większość produktów nabiałowych.

3. Zachowaj ostrożność z przetworzonymi produktami

Nawet gdy produkt wydaje się być bezglutenowy, warto przeczytać jego etykietę i przeanalizować skład. Niektóre przetwory mogą zawierać ukryty gluten lub posiadać niewielkie jego ilości.

4. Poznaj zamienniki 

Istnieje wiele smacznych alternatyw zastępujących tradycyjne produkty z glutenu. Zwykły makaron zastąp makaronem ryżowym, a płatki kukurydziane lub ryżowe świetnie sprawdzą się jako płatki śniadaniowe.

6. Gotuj posiłki samodzielnie

Przygotowywanie posiłków w domu, na własną rękę, daje Ci gwarancję co do składu Twojego dania. Eksperymentuj z różnymi składnikami i poszukuj przepisów bezglutenowych. Z pewnością znajdziesz pyszne i wyjątkowe pomysły na posiłki!

7. Zwracaj uwagę na skład dań w restauracjach

Coraz więcej restauracji oferuje wybrane posiłki lub całe menu bez glutenu w składzie. Jednak warto upewnić się, czy np. panierka w kotlecie lub warzywna zupa nie zawiera pszenicy, jęczmienia lub innego zakazanego w celiakii zboża.

Zdiagnozowana celiakia nie oznacza całkowitej rezygnacji z różnorodnego i smacznego jedzenia. Dostępnych jest wiele diet i pomysłów na zdrowe odżywianie dostosowanych do potrzeb osób z nietolerancją glutenu. Dobrym podejściem jest uzupełnianie posiadanej wiedzy np. o nowe produkty spożywcze niezawierające glutenu, planowanie zrównoważonych posiłków oraz otwarte podejście do nowych smaków.

Powiązane artykuły

Alergie

Jak zapobiegać alergiom u dzieci? 7 sprawdzonych sposobów od ekspertów

W ostatnich latach u coraz większej liczby dzieci diagnozowane są problemy na...

Alergie

Alergie sezonowe: przewodnik po pyłkowym kalendarzu

Sezon pylenia roślin może dla wielu alergików wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami....

Alergie

Jak wybrać odpowiednią poduszkę dla alergika? 5 najlepszych propozycji

Osoby borykające się z różnego typu alergiami mogą poprawić komfort swojego snu...

Alergie

Czy możesz być uodporniony na alergię? Nowoczesne terapie immunologiczne

Każdego dnia człowiek otoczony jest mnóstwem potencjalnie uczulających substancji, jak np. pyłki...