Ciasto dyniowe z orzechami

Sezon na dynię powoli dobiega końca, a apetyt na słodkości rośnie – a może tak jak ja macie w zamrażarce trochę dyni na czarną godzinę? To pachnące jesienią ciasto w połączeniu z gorącą kawką skutecznie odpędzi jesienną chandrę ;) Wartości odżywcze w 1 porcji: → 275 kcal → Białko: 6,8g → Tłuszcze: 12,6g → Węglowodany: […]

Read More

Crumble owsiano-jabłkowe

Pyszny owocowo-orzechowy deser w wersji fit. Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z pieca ;) W wersji mniej dietetycznej możesz dołożyć gałkę lodów waniliowych. Drukuj przepis Crumble jabłkowe Dania Desery Czas przygotowania 20 minut Porcje porcji Składniki Kruszonka 0,5 szklanki płatków owsianych0,5 szklanki mąki owsianej możesz użyć innej dowolnej mąki, np. pszennej pełnoziarnistej lub gryczanej50 g […]

Read More

Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami

Rozgrzewająca kasza jaglana z intensywnym aromatem pomidorów i ostrą papryczką. Drukuj przepis Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami Dania Dania główne Czas przygotowania 30 minut Porcje osoby Składniki 3 suszone pomidory150 g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 dyni u mnie hokkaido100 g szpinaku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka […]

Read More

Zupa krem z dyni

Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;) Drukuj przepis Zupa krem z dyni Dania Zupy Porcje […]

Read More

Sałatka z wędzonym tofu

Sałatka z bardzo aromatycznym, orientalnym sosem. Nada się jako przekąska do pracy lub szybka kolacja, dobrze pasuje też jako dodatek do dań z ryżem lub makaronem. Pamiętaj, że tofu to bardzo dobre roślinne źródło wapnia i żelaza – warto je jeść! ;) Drukuj przepis Sałatka z wędzonym tofu Dania Przekąski, Sałatki Czas przygotowania 5 minut […]

Read More

Szybkie placki owsiane z masłem orzechowym i borówkami

Kilkuminutowe placki owsiane – wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć na patelni. Są bardzo zdrowe, a dzięki mące owsianej – bogate w błonnik i witaminy grupy B. Polecam dodać łyżkę oleju do ciasta, a następnie smażyć na suchej teflonowej patelni – placki nie nie przywierają, a my kontrolujemy ilość tłuszczu ;)   Drukuj przepis Placki […]

Read More

Zupa krem z cukinii

Lekka, pyszna i bardzo aromatyczna zupa, a przede wszystkim – dziecinnie prosta i szybka. Delikatny smak cukinii świetnie łączy się z aromatem czosnku i oliwy. Mi najbardziej smakuje posypana parmezanem lub płatkami drożdżowymi ;) Drukuj przepis Zupa krem z cukinii Dania Zupy Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Porcje osoby Składniki 2 łyżki […]

Read More

Bulion drobiowy bez kostki

Jeśli masz już dość wszędobylskiej kostki rosołowej – to przepis dla Ciebie! Sekretem są dobrej jakości warzywa i (opcjonalnie) mięso oraz bardzo długi czas gotowania. Dzięki powolnemu podgrzewaniu aromaty z mięsa i warzyw oddają to co najlepsze ;) Ja dodaję dużo warzyw, aby bulion był jak najbardziej esensjonalny. Gotowy bulion możesz wykorzystać do wszelkiego rodzaju […]

Read More

Waniliowa owsianka z mango i czekoladą

Z owsianką przez długi czas nie było mi po drodze… W dzieciństwie kojarzyła mi się ze szpitalną papką i uraz został na długo. Na szczęście owsianki to nie tylko klejąca breja z mlekiem, ale można do nich dodać wszystko co lubisz ;) Tym razem w waniliowej wersji z mango, bananem, czekoladą i bakaliami. Mnóstwo energii […]

Read More

Łosoś pieczony z czosnkiem i spaghetti z cukinii

To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.   Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw. Kupiłam go na targu warzywnym za 8 […]

Read More