Waniliowa owsianka z mango i czekoladą

Z owsianką przez długi czas nie było mi po drodze… W dzieciństwie kojarzyła mi się ze szpitalną papką i uraz został na długo. Na szczęście owsianki to nie tylko klejąca breja z mlekiem, ale można do nich dodać wszystko co lubisz ;) Tym razem w waniliowej wersji z mango, bananem, czekoladą i bakaliami. Mnóstwo energii […]

Read More

Łosoś pieczony z czosnkiem i spaghetti z cukinii

To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.   Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw. Kupiłam go na targu warzywnym za 8 […]

Read More

Hummus z pieprzem cayenne

Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;) […]

Read More

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Kolejny kilkuminutowy przepis. Tym razem na tapecie jeden z moich ulubionych strączków – ciecierzyca! Poza wspaniałym źródłem białka jest także bogata w mikroelementy – cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetny dodatek do pieczywa, domowej tortilli lub jako dip do warzyw.

Makro w jednej porcji: 

82 kcal
B: 2,7g
T: 4,7g 
W:8,2g […]

Read More

Trufle daktylowe w czekoladzie

Jeden z najprostszych przepisów na szybkie i zdrowe słodycze. Mocno czekoladowe i sycące z migdałem w środku. Wystarczą 3 składniki (wersji mniej zdrowej i tylko dla dorosłych można dodać jeszcze łyżkę alkoholu), a efekt jak na załączonym obrazku. Są na tyle sycące, że jedna sztuka jest w stanie zaspokoić ochotę na słodycze. Spróbujcie sami! ;) […]

Read More

Aromatyczna zupa krem z pomidorów z bazylią i kolendrą

Prawdziwie rozgrzewająca zupa z imbirem i kolendrą rozgrzeje nawet największego zmarźlucha! Jest bardzo sycąca i smaczna, a przy tym błyskawiczna w wykonaniu. Ma bardzo intensywny kolor, który pięknie przełamuje dodatek świeżych lisci bazylii. Polecam spróbować! ;) […]

Read More

Herbaciano-owsiane kule śniadaniowe

Wpadam z zupełnie nowym odkryciem, podpatrzonym u przyjaciółki ;) Uwielbiam owsiane śniadania i przekąski. Nie zawsze musi być to owsianka. Opcji jest wiele – ciastka, kulki, placki, gofry… Do takich rozwiązań można dodać absolutnie wszystko na co mamy ochotę, jedyna zagwostka to zawsze – czym to skleić?! Tym razem z pomocą przyszła zwykła czarna herbata […]

Read More

Domowy napój izotoniczny – 3 przepisy

  Napoje izotoniczne to jedne z najbardziej podstawowych i najczęściej stosowanych suplementów w sporcie. Co daje nam picie napoju izotonicznego i kiedy warto po niego sięgnąć? Napój izotoniczny tym różni się od zwykłej wody, że jego stężenie osmotyczne zbliżone jest do krwi naszego organizmu. Dzięki temu szybciej przyswajamy składniki w nim zawarte – nawadniamy się […]

Read More

Lody

Szybkie domowe lody z naturalnych składników

Nie wyobrażam sobie lata bez lodów, jak pewnie większość z nas. Widać to po kolejkach do lodziarni, gdy tylko robi się ciepło. Mamy na nie sezon i trzeba się nim cieszyć! Jaki smak lubicie najbardziej? Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo za każdym razem odkrywam nowe, które zasługują na pierwsze miejsce […]

Read More

Mocno czekoladowy tort fasolowy

Też tak macie, że robicie coś „z braku laku”, ze składników, które macie pod ręką, a okazują się prawdziwym hitem? Tak właśnie było z fasolowym brownie, na który akurat składniki miałam! Potrzebowałam jednak zrobić prawdziwy tort, a z tym było już gorzej. Postawnowiłam więc wykorzystać brownie jako biszkopt i przełożyć go kremem z tego co […]

Read More