Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami

Rozgrzewająca kasza jaglana z intensywnym aromatem pomidorów i ostrą papryczką. Drukuj przepis Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami Dania Dania główne Czas przygotowania 30 minut Porcje osoby Składniki 3 suszone pomidory150 g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 dyni u mnie hokkaido100 g szpinaku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka […]

Read More

Zupa krem z dyni

Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;) Drukuj przepis Zupa krem z dyni Dania Zupy Porcje […]

Read More

Sałatka z wędzonym tofu

Sałatka z bardzo aromatycznym, orientalnym sosem. Nada się jako przekąska do pracy lub szybka kolacja, dobrze pasuje też jako dodatek do dań z ryżem lub makaronem. Pamiętaj, że tofu to bardzo dobre roślinne źródło wapnia i żelaza – warto je jeść! ;) Drukuj przepis Sałatka z wędzonym tofu Dania Przekąski, Sałatki Czas przygotowania 5 minut […]

Read More

Szybkie placki owsiane z masłem orzechowym i borówkami

Kilkuminutowe placki owsiane – wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć na patelni. Są bardzo zdrowe, a dzięki mące owsianej – bogate w błonnik i witaminy grupy B. Polecam dodać łyżkę oleju do ciasta, a następnie smażyć na suchej teflonowej patelni – placki nie nie przywierają, a my kontrolujemy ilość tłuszczu ;)   Drukuj przepis Placki […]

Read More

Zupa krem z cukinii

Lekka, pyszna i bardzo aromatyczna zupa, a przede wszystkim – dziecinnie prosta i szybka. Delikatny smak cukinii świetnie łączy się z aromatem czosnku i oliwy. Mi najbardziej smakuje posypana parmezanem lub płatkami drożdżowymi ;) Drukuj przepis Zupa krem z cukinii Dania Zupy Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Porcje osoby Składniki 2 łyżki […]

Read More

Bulion drobiowy bez kostki

Jeśli masz już dość wszędobylskiej kostki rosołowej – to przepis dla Ciebie! Sekretem są dobrej jakości warzywa i (opcjonalnie) mięso oraz bardzo długi czas gotowania. Dzięki powolnemu podgrzewaniu aromaty z mięsa i warzyw oddają to co najlepsze ;) Ja dodaję dużo warzyw, aby bulion był jak najbardziej esensjonalny. Gotowy bulion możesz wykorzystać do wszelkiego rodzaju […]

Read More

Waniliowa owsianka z mango i czekoladą

Z owsianką przez długi czas nie było mi po drodze… W dzieciństwie kojarzyła mi się ze szpitalną papką i uraz został na długo. Na szczęście owsianki to nie tylko klejąca breja z mlekiem, ale można do nich dodać wszystko co lubisz ;) Tym razem w waniliowej wersji z mango, bananem, czekoladą i bakaliami. Mnóstwo energii […]

Read More

Łosoś pieczony z czosnkiem i spaghetti z cukinii

To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.   Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw. Kupiłam go na targu warzywnym za 8 […]

Read More

Hummus z pieprzem cayenne

Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;) […]

Read More

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Kolejny kilkuminutowy przepis. Tym razem na tapecie jeden z moich ulubionych strączków – ciecierzyca! Poza wspaniałym źródłem białka jest także bogata w mikroelementy – cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetny dodatek do pieczywa, domowej tortilli lub jako dip do warzyw.

Makro w jednej porcji: 

82 kcal
B: 2,7g
T: 4,7g 
W:8,2g […]

Read More