Wiosna w tym roku naprawdę nas rozpieszcza. Sezon grillowy w pełni. Kto nie ma ochoty na kiełbaskę z grilla z musztardą i pajdą świeżego chleba? O ile raz na jakiś czas krzywdy nam nie zrobi, to takie regularne szaleństwa mogą nie być łaskawe dla naszego zdrowia, samopoczucia i sylwetki. Dlatego podczas grillowania staram się wybierać zdrowsze opcje – ciężko się nimi znudzić i bardzo łatwo je zmodyfikować tworząc coś zupełnie nowego ;) Oto kilka z moich ostatnich inspiracji:
Faszerowane pieczarki
To od kilku lat mój osobisty domowy hit – proste rozwiązania są najlepsze ;)
Składniki:
duże pieczarki
serek naturalny do smarowania
ser żółty/mozzarella
drobno posiekana cebulka/papryka/pomidory/szczypiorek/pietruszka/posiekane nóżki od pieczarek
Pieczarki wystarczy umyć, opcjonalnie obrać i usunąć nóżki. Serek wymieszać z posiekanymi drobno dodatkami i nadziać pieczarki. Przykryć startym serem i ugrillować (uwaga, bardzo szybko się pieką!).
Grillowane bataty 
Składniki
bataty
olej rzepakowy
sól, pieprz, dowolne zioła i przyprawy (u mnie tymianek)
Bataty pokroić na talarki, zamarynować w oleju i przyprawach. Zawinąć w folię i piec na rozgrzanym grillu ok. godzinę.
Szaszłyki
To najbardziej uniwersalna opcja, która sprawdzi się zawsze. Na długą wykałaczkę możemy nadziać dosłownie wszystko. Dowolne warzywa, mięso, kurczaka czy nawet łososia. Łatwo też dostosować tę opcję do gości, których mamy. Gdy okazuje się, że niespodziewanie mamy przy stole weganina lub osobę nie przepadająca za cebulą, bardzo szybko możemy przyrządzić alternatywną wersję naszego dania. Ja tym razem postawiłam na warzywną wersję.
Składniki:
papryka
brokuł
pieczarki
cebula
marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, rozmaryn, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu
Warzywa zalej marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do lodówki. Nadziewaj na długie wykałaczki wedle uznania.
Grillowana pierś z kurczaka w musztardzie
Składniki:
2 udka z kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
Przyprawy: 1 opakowanie curry, 2-3 łyżeczki papryki słodkiej i papryka ostra – do smaku, w zależności jaką ostrość preferujesz
Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą. Udka marynować przez kilka godzin w lodówce i zgrillować.
Gotowi na grilla?