Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;)

Drukuj przepis
Zupa krem z dyni
Sposób przygotowania
  1. W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Mieszaj i smaż, aż się zeszklą.
  2. Dorzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przesmaż chwilę i zalej szklanką wody lub bulionu.
  3. Gdy zmiękną dorzuć pokrojoną dynię i po 10 minutach pokrojone pomidory. Gotuj jeszcze kilka minut, po czym dopraw do smaku i zmiksuj na krem.
  4. Przełóż na talerze, dodaj po łyżce jogurtu naturalnego lub greckiego i posyp podprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.