Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;)
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz czarny
- rozmaryn
- papryka w proszku
- jogurt grecki do dekoracji
- pestki słonecznika lub dyni
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W garnku, w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Mieszaj i smaż, aż się zeszklą.
- Dorzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przesmaż chwilę i zalej szklanką wody lub bulionu.
- Gdy zmiękną dorzuć pokrojoną dynię i po 10 minutach pokrojone pomidory. Gotuj jeszcze kilka minut, po czym dopraw do smaku i zmiksuj na krem.
- Przełóż na talerze, dodaj po łyżce jogurtu naturalnego lub greckiego i posyp podprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.