Tort urodzinowy bez cukru i mąki
Dania
Desery
Porcje
Czas przygotowania
10
porcji
60
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
20
minut
30
minut
Porcje
Czas przygotowania
10
porcji
60
minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
20
minut
30
minut
Składniki
Biszkopt (składniki na 1 szt. – aby przełożyć tort, musisz upiec dwa takie biszkopty)
4
białka jaj
150
g
zmielonych orzechów
np. migdałów lub orzechów włodkich
2
łyżki
dowolnego słodzidła
np. ksylitol, stewia, erytrytol
Krem kokosowo – bananowy
2
puszki
mleczka kokosowego
tylko biała, „stała” część
3
banany
5
łyżek
wiórków kokosowych
3
czubate łyżeczki
kakao
Sposób przygotowania
Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj słodzik.
Do piany dodaj zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do tortownicy. Piecz 20 minut, odstaw do ostudzenia.
Krem
Mleczko kokosowe przełóż do miski i ubijaj około 2 minuty. Dodaj rozdrobnione banany, wiórki kokosowe i kakao. Zmiksuj krótko.
Wyłóż połowę kremu na pierwszy biszkopt, przykryj drugim. Wyłóż część masy na górę, a resztą obłóż boki.
Udekoruj dowolnie – ja użyłam płatków migdałów czekolady i listków mięty. Smacznego!