Tort, który miałam przyjemność wykonać na żywo podczas kuchennej improwizacji na instagramie. O dziwo mimo braku planu wyszedł idealny! :D Nic nie zmieniałam, bo nie było potrzeby. Mimo tego, że nie ma ani grama cukru ani mąki nie odbiega od „prawdziwych” słodyczy, co często jest problemem wśród tych bardziej „fit” łakoci. Tort ma niski indeks glikemiczny, więc będzie super rozwiązaniem, jeśli chorujesz np. na insulinooporność. Jeden kawałek to 335 kcal ;)
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas gotowania | 20 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
porcji
|
Składniki
Biszkopt (składniki na 1 szt. - aby przełożyć tort, musisz upiec dwa takie biszkopty)
- 4 białka jaj
- 150 g zmielonych orzechów np. migdałów lub orzechów włodkich
- 2 łyżki dowolnego słodzidła np. ksylitol, stewia, erytrytol
Krem kokosowo - bananowy
- 2 puszki mleczka kokosowego tylko biała, "stała" część
- 3 banany
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżeczki kakao
Składniki
Biszkopt (składniki na 1 szt. - aby przełożyć tort, musisz upiec dwa takie biszkopty)
Krem kokosowo - bananowy
|
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj słodzik.
- Do piany dodaj zmielone orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do tortownicy. Piecz 20 minut, odstaw do ostudzenia.
Krem
- Mleczko kokosowe przełóż do miski i ubijaj około 2 minuty. Dodaj rozdrobnione banany, wiórki kokosowe i kakao. Zmiksuj krótko.
- Wyłóż połowę kremu na pierwszy biszkopt, przykryj drugim. Wyłóż część masy na górę, a resztą obłóż boki.
- Udekoruj dowolnie - ja użyłam płatków migdałów czekolady i listków mięty. Smacznego!