Rzodkiew to mniej znana siostra popularnej rzodkiewki – choć sama jest bardziej odżywcza i cenna dla zdrowia. Posiada również mocniejszy aromat i smak. Wspomaga trawienie i pozwala zniwelować nieprzyjemny zapach z ust oraz jest bardzo niskokaloryczna (16 kcal/100g), więc można ją chrupać bez końca ;) Na przykład w postaci surówki – jako dodatek do obiadu lub jedzonej samodzielnie na kolację lub drugie śniadanie ;)

Drukuj przepis
Surówka z białej rzodkwi
Dania Sałatki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
Składniki
Dania Sałatki
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rzodkiew i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, wymieszaj, po 20 minutach odciśnij z soku.
  2. Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę, gałązki selera drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj oliwę i dopraw do smaku.
  4. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.