Łososia umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Natrzyj rybę.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
W tym czasie obieraczką potnij cukinię na makaron. Na patelni rozgrzej oliwę , wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażaj.
Dorzuć pokrojoną drobno cebulkę, gdy się zeszkli, podlej odrobiną wody. Wrzuć cukinię i duś ok. 5 minut. Dodaj sos sojowy i chilli w proszku, wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę aż do wyparowania reszty wody.
Podawaj z ugotowanym groszkiem cukrowym: do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuć groszek, gotuj ok 3 minuty.