To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.

 

Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw.

Kupiłam go na targu warzywnym za 8 zł i naprawdę robi robotę – samo wycięcie makaronu to ok. 2 minuty! Dla wyjątkowo upartych-można to też zrobić nożem, ale czas wykonania znacznie się wydłuży.

Drukuj przepis
Łosoś pieczony z czosnkiem i spaghetti z cukinii
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Pieczony łosoś
Spaghetti z cukinii
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
Pieczony łosoś
Spaghetti z cukinii
Sposób przygotowania
  1. Łososia umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Natrzyj rybę.
  2. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
  3. W tym czasie obieraczką potnij cukinię na makaron. Na patelni rozgrzej oliwę , wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażaj.
  4. Dorzuć pokrojoną drobno cebulkę, gdy się zeszkli, podlej odrobiną wody. Wrzuć cukinię i duś ok. 5 minut. Dodaj sos sojowy i chilli w proszku, wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę aż do wyparowania reszty wody.
  5. Podawaj z ugotowanym groszkiem cukrowym: do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuć groszek, gotuj ok 3 minuty.
  6. Gotowe! ;)