To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.
Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw.
Kupiłam go na targu warzywnym za 8 zł i naprawdę robi robotę – samo wycięcie makaronu to ok. 2 minuty! Dla wyjątkowo upartych-można to też zrobić nożem, ale czas wykonania znacznie się wydłuży.
Czas przygotowania | 10 minut |
Czas gotowania | 8 minut |
Czas oczekiwania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Pieczony łosoś
- 300 g łososia surowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Spaghetti z cukinii
- 1 cukinia mała
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 szczypta chilli w proszku
Składniki
Pieczony łosoś
Spaghetti z cukinii
|
Sposób przygotowania
- Łososia umyj, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Natrzyj rybę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
- W tym czasie obieraczką potnij cukinię na makaron. Na patelni rozgrzej oliwę , wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażaj.
- Dorzuć pokrojoną drobno cebulkę, gdy się zeszkli, podlej odrobiną wody. Wrzuć cukinię i duś ok. 5 minut. Dodaj sos sojowy i chilli w proszku, wymieszaj. Smaż jeszcze chwilę aż do wyparowania reszty wody.
- Podawaj z ugotowanym groszkiem cukrowym: do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuć groszek, gotuj ok 3 minuty.
- Gotowe! ;)