Kilkuminutowe placki owsiane – wystarczy zmiksować wszystkie składniki i usmażyć na patelni. Są bardzo zdrowe, a dzięki mące owsianej – bogate w błonnik i witaminy grupy B. Polecam dodać łyżkę oleju do ciasta, a następnie smażyć na suchej teflonowej patelni – placki nie nie przywierają, a my kontrolujemy ilość tłuszczu ;)
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 2 banany
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej możesz użyć zmielonych płatków owsianych
- 0,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 garść borówek lub innych owoców
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Banany, jajko, mąkę, mleko, wodę i olej umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i wylewaj na nią placki o średnicy około 8 cm. Smaż do zrumienienia z każdej strony.
- Przełóż na talerze, polej masłem orzechowym i posyp borówkami. Smacznego!
Pozostałe informacje
Sprawdź też podobne przepisy: