Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dosłownie „łapać”. W zeszłym roku trochę go przegapiłam, ale tym razem sobie odbijam. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone – przerabiam wszystko na zmianę. Tym razem w wersji smażonej, z pikantnym łososiem.

Drukuj przepis
Pikantny łosoś ze szparagami
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej łyżką oliwy. Ja używam domowej oliwy z dodatkiem chilli. Zamiast tego możesz użyć zwykłej i dodać szczyptę pieprzu cayenne lub chilli. Posyp solą, pieprzem, przeciśnij przez praskę czosnek i wetrzyj w rybę. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku.
  2. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 25-30 minut.
  3. W tym czasie przygotuj szparagi. Umyj je i cienko obierz. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć szparagi i podsmażaj co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem.
  4. Wyłóż wszystko na talerz, dołóż ulubione warzywa i ciesz się smakiem ;)