Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dosłownie „łapać”. W zeszłym roku trochę go przegapiłam, ale tym razem sobie odbijam. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone – przerabiam wszystko na zmianę. Tym razem w wersji smażonej, z pikantnym łososiem.
Czas gotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje | osoby |
Składniki
- 200 g łososia atlantyckiego
- 1 pęczek szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- tymianek
- pokrojona rzodkiewka do dekoracji
- pieprz cayenne
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej łyżką oliwy. Ja używam domowej oliwy z dodatkiem chilli. Zamiast tego możesz użyć zwykłej i dodać szczyptę pieprzu cayenne lub chilli. Posyp solą, pieprzem, przeciśnij przez praskę czosnek i wetrzyj w rybę. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 25-30 minut.
- Wyłóż wszystko na talerz, dołóż ulubione warzywa i ciesz się smakiem ;)
Pozostałe informacje
Sprawdź też podobne przepisy: