To jeden z tych przepisów, który powstał „z braku laku”, gdy najzwyczajniej na świecie zapomniałam kupić bazylię na pesto. Zamiast niej użyłam tego co miałam w lodówce, czyli szpinaku i… tak już zostało. To dużo tańsze rozwiązanie i dostępne o każdej porze roku. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie, a smak i aromat nie do podrobienia.
Czas przygotowania | 15 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
- 2 szklanki świeżych liści szpinaku można też użyć bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść orzechów nerkowca lub pestek dyni
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem na gładką masę.