Pełnoziarniste babeczki cytrynowe bez cukru polecają się na niedzielę! Ich ciasto jest wilgotne, lekko kwaskowate i słodkie jednocześnie – możesz dopasować słodkość dodając do ciasta więcej lub mniej słodzidła ;) Smacznego!
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
babeczek
|
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 jaja
- 1 szklanka kefiru
- 80 g oleju rzepakowego
- 1 cytryna razem ze skórką
- ekstrakt z wanilii
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitol i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. W drugiej misce połącz jaja z kefirem i olejem, dodaj ekstrakt waniliowy.
- Zawartość obu misek stopniowo połącz i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.
- Przełóż do foremek i piecz około 20-25 minut. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Pozostałe informacje
Zobacz też inne słodkie przepisy:
Crumble owsiano-jabłkowe
Ciasto dyniowe z orzechami
Trufle daktylowe w czekoladzie
Herbaciano-owsiane kule śniadaniowe