Pełnoziarniste babeczki cytrynowe bez cukru polecają się na niedzielę! Ich ciasto jest wilgotne, lekko kwaskowate i słodkie jednocześnie – możesz dopasować słodkość dodając do ciasta więcej lub mniej słodzidła ;) Smacznego!

 

Drukuj przepis
Pełnoziarniste babeczki cytrynowe
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
babeczek
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
babeczek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ksylitol i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj. W drugiej misce połącz jaja z kefirem i olejem, dodaj ekstrakt waniliowy.
  3. Zawartość obu misek stopniowo połącz i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Przełóż do foremek i piecz około 20-25 minut. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.