Kolejny kilkuminutowy przepis. Tym razem na tapecie jeden z moich ulubionych strączków – ciecierzyca! Poza wspaniałym źródłem białka jest także bogata w mikroelementy – cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetny dodatek do pieczywa, domowej tortilli lub jako dip do warzyw.
Makro w jednej porcji
82 kcal
B: 2,7g
T: 4,7g
W:8,2g
Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje | porcji |
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub cieciorki z puszki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- 1 garść płatków pomidorowych lub 3-4 pomidory suszone
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta ostrej papryki można użyć tez świeżej papryczki chilli
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- natka pietruszki do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Udekoruj natką pietruszki, ziarnami ciecierzycy, płatkami pomidorów i natką pietruszki.
Pozostałe informacje
Fot. Tomasz Chudaś