Zupa krem ze szparagów z krewetkami
Porcje Czas przygotowania
2 20minut
Czas gotowania
30minut
Porcje Czas przygotowania
2 20minut
Czas gotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Oliwę rozgrzej w garnku z podwójnym dnem. Wrzuć posiekaną cebulkę i czosnek, podsmaż.
  2. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Zalej wodą do poziomu warzyw i gotuj ok. 10 minut.
  3. W tym czasie przygotuj krewetki. Obierz je z pancerzy (jeśli potrzeba – oczyść usuwając czarne jelito), opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Wyłóż krewetki i smaż przez około 5 minut.
  4. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na kawałeczki. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i wyłóż do miseczek. Na wierzch poukładaj usmażone krewetki, posyp natką pietruszki.