Sezon na szparagi trwa naprawdę krótko, bo tylko dwa miesiące. Dlatego dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, aby w pełni wykorzystać ten czas. Moim faworytem szparagowego sezonu jest zupa krem. Przyrządzam ją na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem z aromatycznymi krewetkami. Do jej wykonania możesz użyć białych lub zielonych szparagów, lub połączyć oba rodzaje.

Drukuj przepis
Zupa krem ze szparagów z krewetkami
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Oliwę rozgrzej w garnku z podwójnym dnem. Wrzuć posiekaną cebulkę i czosnek, podsmaż.
  2. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Zalej wodą do poziomu warzyw i gotuj ok. 10 minut.
  3. W tym czasie przygotuj krewetki. Obierz je z pancerzy (jeśli potrzeba – oczyść usuwając czarne jelito), opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Wyłóż krewetki i smaż przez około 5 minut.
  4. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na kawałeczki. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i wyłóż do miseczek. Na wierzch poukładaj usmażone krewetki, posyp natką pietruszki.