Sezon na szparagi trwa naprawdę krótko, bo tylko dwa miesiące. Dlatego dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, aby w pełni wykorzystać ten czas. Moim faworytem szparagowego sezonu jest zupa krem. Przyrządzam ją na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem z aromatycznymi krewetkami. Do jej wykonania możesz użyć białych lub zielonych szparagów, lub połączyć oba rodzaje.
Oliwę rozgrzej w garnku z podwójnym dnem. Wrzuć posiekaną cebulkę i czosnek, podsmaż.
Pozostałe warzywa pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Zalej wodą do poziomu warzyw i gotuj ok. 10 minut.
W tym czasie przygotuj krewetki. Obierz je z pancerzy (jeśli potrzeba – oczyść usuwając czarne jelito), opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Wyłóż krewetki i smaż przez około 5 minut.
Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na kawałeczki. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Po tym czasie zupę zmiksuj, dopraw do smaku i wyłóż do miseczek. Na wierzch poukładaj usmażone krewetki, posyp natką pietruszki.
Pliki cookie zapewniają bezproblemowe funkcjonowanie strony internetowej. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że wyrażasz zgodę na ich użycie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.ZgodaPolityka prywatności