Zdrowa, sycąca i bardzo szybka zupa, która robi się sama! Z gatunku moich ulubionych – czyli wrzucamy wszystko do gara i czekamy na obiad. Przyjemnie rozgrzewa, syci i jest bardzo pożywna, a jej soczystozielony kolor zachęci do spróbowania najwybredniejszego gościa ;) Taka zupa to bogactwo witamin i minerałów, mi.in. witaminy C, kwasu foliowego, magnezu i karotenoidów. Żółty, pomarańczowy i czerwony kolor karotenoidów maskowany jest przez chlorofil – zielony barwnik wspomagający procesy oczyszczania organizmu. Na zdrowie!

Drukuj przepis
Zupa krem z zielonych warzyw
Dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Soczewicę zalej zimną wodą i mocz ok. 30 minut. Po tym czasie soczewicę wypłucz, zalej ponownie zimną wodą i gotuj około 25 minut.
  2. Cebulkę zeszklij na łyżce oliwy razem z cukinią i dodaj do zupy razem z pozostałymi warzywami. Gotuj do miękkości - ok. 15-20 minut.
  3. Dodaj ulubione przyprawy i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na suchej patelni podpraż pestki dyni. Zupę przełóż na talerz, udekoruj kleksem jogurtu greckiego i posyp pestkami.