Rozgrzewająca kasza jaglana z intensywnym aromatem pomidorów i ostrą papryczką.
Czas przygotowania | 30 minut |
Porcje | osoby |
Składniki
- 3 suszone pomidory
- 150 g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 dyni u mnie hokkaido
- 100 g szpinaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 100 g sera feta
- natka pietruszki do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj około 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę. Przygotuj dużą patelnię lub garnek.
- Pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem zeszklij na oliwie.
- Dynię wydrąż i pokrój w kostkę. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać. Dorzuć do cebulki razem z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Podlej wodą, w której moczyły się pomidory, przykryj i duś około 5 minut.
- Podnieś pokrywkę, dodaj szpinak, sos sojowy i przyprawy, trzymaj na ogniu do odparowania wody. Wymieszaj z ugotowaną kaszą.
- Przełóż na talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta i świeżą natką pietruszki.