Hummus z chilli
Porcje Czas przygotowania
4małe miseczki 20
Czas gotowania
60min.
Porcje Czas przygotowania
4małe miseczki 20
Czas gotowania
60min.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Suchą ciecierzycę przesyp do miski, zalej obficie wodą i namaczaj przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
  2. Ciecierzycę odsącz, zalej wodą i gotuj ok. 60 minut – zachowaj zalewę. Ostudź.
  3. Ciecierzycę przełóż do malaksera lub blendera, dodaj czosnek, oliwę (jeśli nie przygotowujesz jak ja oliwy czosnkowej – dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku i użyj zwykłej). Wyciśnij sok z limonki, dodaj pastę tahini, sól, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne.
  4. Miksuj stopniowo dodając wodę z gotowania ciecierzycy (lub zalewę jeśli używasz ciecierzycy z puszki lub słoika) aż do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby dopraw do smaku i zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do małych miseczek.
  5. Wierzch polej oliwą z chilli i posyp ulubionymi przyprawami (u mnie czosnek niedźwiedzi). Smacznego!