Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;)

 

Drukuj przepis
Hummus z chilli
Dania Przekąski
Czas przygotowania 20
Czas gotowania 60 min.
Porcje
małe miseczki
Składniki
Dania Przekąski
Czas przygotowania 20
Czas gotowania 60 min.
Porcje
małe miseczki
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Suchą ciecierzycę przesyp do miski, zalej obficie wodą i namaczaj przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
  2. Ciecierzycę odsącz, zalej wodą i gotuj ok. 60 minut - zachowaj zalewę. Ostudź.
  3. Ciecierzycę przełóż do malaksera lub blendera, dodaj czosnek, oliwę (jeśli nie przygotowujesz jak ja oliwy czosnkowej - dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku i użyj zwykłej). Wyciśnij sok z limonki, dodaj pastę tahini, sól, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne.
  4. Miksuj stopniowo dodając wodę z gotowania ciecierzycy (lub zalewę jeśli używasz ciecierzycy z puszki lub słoika) aż do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby dopraw do smaku i zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do małych miseczek.
  5. Wierzch polej oliwą z chilli i posyp ulubionymi przyprawami (u mnie czosnek niedźwiedzi). Smacznego!