Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;)
Drukuj przepis
Hummus z chilli
Sposób przygotowania
Suchą ciecierzycę przesyp do miski, zalej obficie wodą i namaczaj przez kilka godzin (najlepiej całą noc).
Ciecierzycę odsącz, zalej wodą i gotuj ok. 60 minut - zachowaj zalewę. Ostudź.
Ciecierzycę przełóż do malaksera lub blendera, dodaj czosnek, oliwę (jeśli nie przygotowujesz jak ja oliwy czosnkowej - dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku i użyj zwykłej). Wyciśnij sok z limonki, dodaj pastę tahini, sól, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne.
Miksuj stopniowo dodając wodę z gotowania ciecierzycy (lub zalewę jeśli używasz ciecierzycy z puszki lub słoika) aż do uzyskania konsystencji pasty. W razie potrzeby dopraw do smaku i zmiksuj jeszcze raz. Przełóż do małych miseczek.
Wierzch polej oliwą z chilli i posyp ulubionymi przyprawami (u mnie czosnek niedźwiedzi). Smacznego!