Wpadam z zupełnie nowym odkryciem, podpatrzonym u przyjaciółki ;) Uwielbiam owsiane śniadania i przekąski. Nie zawsze musi być to owsianka. Opcji jest wiele – ciastka, kulki, placki, gofry… Do takich rozwiązań można dodać absolutnie wszystko na co mamy ochotę, jedyna zagwostka to zawsze – czym to skleić?! Tym razem z pomocą przyszła zwykła czarna herbata z miodem.  Sam miód nie posklejałby tak dokładnie wszystkich składników lub trzeba byłoby dodać go kilka razy więcej. Rozpuszczony w herbacie robi swoją robotę, a dodatkowo kulki mają wyjątkowy herbaciany posmak.

Drukuj przepis
Herbaciano-owsiane kule śniadaniowe
Porcje
porcji
Składniki
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zaparz mocną, czarną herbatę.
  2. Ostudź ją lekko i wymieszaj dokładnie z miodem.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej herbatą i dokładnie wymieszaj.
  4. Formuj kulki wielkości piłki do pingponga i wyłóż na blaszkę posmarowaną lekko olejem.
  5. Piecz ok. 40-60 minut w temperaturze 150 stopni.