Wpadam z zupełnie nowym odkryciem, podpatrzonym u przyjaciółki ;) Uwielbiam owsiane śniadania i przekąski. Nie zawsze musi być to owsianka. Opcji jest wiele – ciastka, kulki, placki, gofry… Do takich rozwiązań można dodać absolutnie wszystko na co mamy ochotę, jedyna zagwostka to zawsze – czym to skleić?! Tym razem z pomocą przyszła zwykła czarna herbata z miodem. Sam miód nie posklejałby tak dokładnie wszystkich składników lub trzeba byłoby dodać go kilka razy więcej. Rozpuszczony w herbacie robi swoją robotę, a dodatkowo kulki mają wyjątkowy herbaciany posmak.
Porcje |
porcji
|
Składniki
- 1 kg płatków owsianych zwykłych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 15 daktyli posiekanych
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 szklanka mocnej herbaty u mnie czarna, ale można użyć dowolnej, ulubionej ;)
- 3 łyżki miodu
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Zaparz mocną, czarną herbatę.
- Ostudź ją lekko i wymieszaj dokładnie z miodem.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej herbatą i dokładnie wymieszaj.
- Formuj kulki wielkości piłki do pingponga i wyłóż na blaszkę posmarowaną lekko olejem.
- Piecz ok. 40-60 minut w temperaturze 150 stopni.