Falafel
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
6porcji 20minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Suchą ciecierzycę zalej wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Po tym czasie odsącz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Posiekaj bardzo drobno pozostałe składniki – natkę pietruszki, cebulkę, czosnek. Dodaj przyprawy i sezam. Wymieszaj dokładnie (najlepiej zrób to rękami).
  3. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt sypka możesz dodać odrobinę zimnej wody).
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj kuleczki na gorący olej i smaż około 4 minuty. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego! ;)