Tym razem coś nie do końca fit, ale za to dobre i roślinne! Wybawienie wszystkich głodnych wegańskich imprezowiczów – idealne falafele. Długo dopracowywałam przepis, aby wyszły takie, jak lubię – charakterne, miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz ;) Najlepiej smakują w tortilli, z hummusem i warzywami.

Drukuj przepis
Falafel
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Suchą ciecierzycę zalej wodą i namaczaj przez około 12 godzin. Po tym czasie odsącz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Posiekaj bardzo drobno pozostałe składniki - natkę pietruszki, cebulkę, czosnek. Dodaj przyprawy i sezam. Wymieszaj dokładnie (najlepiej zrób to rękami).
  3. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli masa jest zbyt sypka możesz dodać odrobinę zimnej wody).
  4. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzucaj kuleczki na gorący olej i smaż około 4 minuty. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smacznego! ;)