Nie wyobrażam sobie lata bez lodów, jak pewnie większość z nas. Widać to po kolejkach do lodziarni, gdy tylko robi się ciepło. Mamy na nie sezon i trzeba się nim cieszyć! Jaki smak lubicie najbardziej? Ja nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo za każdym razem odkrywam nowe, które zasługują na pierwsze miejsce tak samo jak te poprzednie. Warto poeksperymentować i stworzyć w domu swoje własne, ulubione, i z całą pewnością niebanalne połączenia! Przygotowanie takich lodów jest bajecznie proste i szybkie, wystarczy tylko odrobina kreatywności ;)
Czas przygotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 3 godziny |
Porcje |
osoby
|
Składniki
Lody jagodowo - kokosowe
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka miodu lub innego słodzidła
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Lody truskawkowo-waniliowe
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka truskawek
- 3 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Lody czekoladowo-sernikowe
- 1 szklanka sera twarogowego mielonego
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki orzechów włoskich do dekoracji
Składniki
Lody jagodowo - kokosowe
Lody truskawkowo-waniliowe
Lody czekoladowo-sernikowe
|
Sposób przygotowania
- W każdym przypadku przygotowanie wygląda podobnie. Wszystkie składniki umieść blenderze i zmiksuj na gładką masę.
- Włóż do zamrażarki na ok. 3 godziny.
- KIlka minut przed podaniem wyjmij lody z zamrażarki, aby łatwiej było je nakładać (szczególnie lody owocowe). Udekoruj świeżymi sezonowymi owocami i orzechami lub puść wodze fantazji ;)