Fasolowe brownie z kremem czekoladowym
Porcje Czas przygotowania
10porcji 30minut
Czas oczekiwania
50minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 30minut
Czas oczekiwania
50minut
Składniki
Brownie fasolowe („biszkopt”)
Krem czekoladowy
Sposób przygotowania
Brownie z fasoli
  1. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
  2. Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem lub olejem rzepakowym. Wyłóż ciasto i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
  3. Odstaw do ostudzenia, w międzyczasie przygotuj krem.
Krem czekoladowy
  1. Serek mascarpone przełóż do miski i miksuj aż do podwojenia objętości. Dodaj zmielony ser twarogowy i miód i miksuj jeszcze przez chwilę.
  2. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź (należy uważać, aby czekolada nie była ciepła, ale wciąż miała płynną konsystencję). Stopniowo dodawać do kremu nadal miksując.
  3. Ostudzone brownie przekroić na pół, przełożyć 3/4 kremu, boki obłożyć pozostałą częścią. Udekoruj według uznania i włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc – wtedy jest najlepszy!)