Też tak macie, że robicie coś „z braku laku”, ze składników, które macie pod ręką, a okazują się prawdziwym hitem? Tak właśnie było z fasolowym brownie, na który akurat składniki miałam! Potrzebowałam jednak zrobić prawdziwy tort, a z tym było już gorzej. Postawnowiłam więc wykorzystać brownie jako biszkopt i przełożyć go kremem z tego co znalazłam w lodówce. Efekt? Prośby o przepis, nad któym naprawdę długo myślałam zanim odtworzyłam sobie wszystko krok po kroku ;P
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 50 minut |
Porcje | porcji |
Składniki
Brownie fasolowe ("biszkopt")
- 4 banany
- 2 jaja
- 1,5 puszki fasoli czerwonej można użyć świeżej, ugotowanej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 10 daktyli
- 1 łyżeczka sody
Krem czekoladowy
- 250 g serka mascarpone
- 300g gramów sera twarogowego zmielonego
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka orzechów włoskich
Składniki Brownie fasolowe ("biszkopt")
Krem czekoladowy
|
Sposób przygotowania
Brownie z fasoli
Krem czekoladowy
- Serek mascarpone przełóż do miski i miksuj aż do podwojenia objętości. Dodaj zmielony ser twarogowy i miód i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź (należy uważać, aby czekolada nie była ciepła, ale wciąż miała płynną konsystencję). Stopniowo dodawać do kremu nadal miksując.
- Ostudzone brownie przekroić na pół, przełożyć 3/4 kremu, boki obłożyć pozostałą częścią. Udekoruj według uznania i włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc - wtedy jest najlepszy!)