Też tak macie, że robicie coś „z braku laku”, ze składników, które macie pod ręką, a okazują się prawdziwym hitem? Tak właśnie było z fasolowym brownie, na który akurat składniki miałam! Potrzebowałam jednak zrobić prawdziwy tort, a z tym było już gorzej. Postawnowiłam więc wykorzystać brownie jako biszkopt i przełożyć go kremem z tego co znalazłam w lodówce. Efekt? Prośby o przepis, nad któym naprawdę długo myślałam zanim odtworzyłam sobie wszystko krok po kroku ;P

Drukuj przepis
Fasolowe brownie z kremem czekoladowym
Dania Desery
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie fasolowe ("biszkopt")
Krem czekoladowy
Dania Desery
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 50 minut
Porcje
porcji
Składniki
Brownie fasolowe ("biszkopt")
Krem czekoladowy
Sposób przygotowania
Brownie z fasoli
  1. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
    Składniki
  2. Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem lub olejem rzepakowym. Wyłóż ciasto i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
  3. Odstaw do ostudzenia, w międzyczasie przygotuj krem.
Krem czekoladowy
  1. Serek mascarpone przełóż do miski i miksuj aż do podwojenia objętości. Dodaj zmielony ser twarogowy i miód i miksuj jeszcze przez chwilę.
  2. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź (należy uważać, aby czekolada nie była ciepła, ale wciąż miała płynną konsystencję). Stopniowo dodawać do kremu nadal miksując.
  3. Ostudzone brownie przekroić na pół, przełożyć 3/4 kremu, boki obłożyć pozostałą częścią. Udekoruj według uznania i włóż do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc - wtedy jest najlepszy!)