Przepis na ciasto figowe, które skradło moje serce. Bezglutenowe, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Pachnie wspaniale, smakuje obłędnie i jest bez grama białego cukru – cała słodycz pochodzi z owoców. Zadowoli każdego bezglutenowego łasucha. W wersji z glutenem można zastąpić mąkę z ciecierzycy na zwykłą, pełnoziarnistą.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas gotowania | 40 minut |
Porcje |
|
Składniki
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy lub pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka startych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody
- 2 jaja
- 5 świeżych fig można zastąpić suszonymi, uprzednio namoczonymi w wodzie
- 4 słodkie jabłka
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżka przyprawy piernikowej domowej roboty
Składniki
|
Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Obrane i wydrążone jabłka oraz figi pokrój w kostkę i wymieszaj z suchymi składnikami.
- Do reszty składników dodaj jaja i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż masę na blaszkę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut.
Pozostałe informacje
Wypróbuj przepisy na inne desery: