Ciasto dyniowe z orzechami
Porcje Czas przygotowania
10porcji 60minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 45minut
Porcje Czas przygotowania
10porcji 60minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 45minut
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
  1. Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 30 minut). Zmiksuj na puree i odmierz szklankę. Resztę możesz przełożyć do pojemnika i zamrozić.
  2. Do puree z dyni dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon, zmiksuj. Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę umieść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i rozpuść, ciągle mieszając. Polej ciasto polewą, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.