Sezon na dynię powoli dobiega końca, a apetyt na słodkości rośnie – a może tak jak ja macie w zamrażarce trochę dyni na czarną godzinę? To pachnące jesienią ciasto w połączeniu z gorącą kawką skutecznie odpędzi jesienną chandrę ;)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
→ 275 kcal
→ Białko: 6,8g
→ Tłuszcze: 12,6g
→ Węglowodany: 32,4g
Czas przygotowania | 60 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Czas oczekiwania | 45 minut |
Porcje | porcji |
Składniki
Ciasto dyniowe
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 szklanki mąki ja mieszam pszenną i owsianą
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady min. 80% kakao
- 2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
- orzechy włoskie do dekoracji
Składniki Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa
|
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
- Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 30 minut). Zmiksuj na puree i odmierz szklankę. Resztę możesz przełożyć do pojemnika i zamrozić.
- Do puree z dyni dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon, zmiksuj. Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę umieść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i rozpuść, ciągle mieszając. Polej ciasto polewą, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Pozostałe informacje