Sezon na dynię powoli dobiega końca, a apetyt na słodkości rośnie – a może tak jak ja macie w zamrażarce trochę dyni na czarną godzinę? To pachnące jesienią ciasto w połączeniu z gorącą kawką skutecznie odpędzi jesienną chandrę ;)

Wartości odżywcze w 1 porcji:

→ 275 kcal

→ Białko: 6,8g

→ Tłuszcze: 12,6g

→ Węglowodany: 32,4g

 

Drukuj przepis
Ciasto dyniowe z orzechami
Dania Desery
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa
Dania Desery
Czas przygotowania 60 minut
Czas gotowania 15 minut
Czas oczekiwania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
  1. Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 30 minut). Zmiksuj na puree i odmierz szklankę. Resztę możesz przełożyć do pojemnika i zamrozić.
  2. Do puree z dyni dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon, zmiksuj. Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  3. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę umieść w kąpieli wodnej, dodaj mleko i rozpuść, ciągle mieszając. Polej ciasto polewą, a wierzch posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.