Domowy bulion bez kostki
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
3godziny
Porcje Czas przygotowania
4osoby 10minut
Czas gotowania
3godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do dużego garnka wlej około 3 litry zimnej wody.
  2. Wrzuć mięso, dodaj obrany i pokrojony na kilka kawałków seler, marchewkę i pietruszkę. Dorzuć zieloną część pora. Cebulę i czosnek możesz podpalić nad palnikiem (ja kroję cebulę na ćwiartki, a czosnek dzielę na zabki i podprażam na suchej patelni do zrumienienia). Dodaj natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.
  3. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Bardzo ważne – woda ma tylko lekko „pyrkać”, a nie wrzeć – dzięki temu warzywa powoli uwalniają swój aromat do bulionu. Niektórzy ściągają w międzyczasie „szumowiny”, które gromadzą się od mięsa. Ja tego nie robię, bo nie przeszkadzają mi – to tylko białko wydzielające się z mięsa.
  4. Po tym czasie wyjmij warzywa, dopraw gotowy bulion. Możesz wykorzystać go jako baza do dowolnej zupy, a resztę zamrozić. Smacznego!