Jeśli masz już dość wszędobylskiej kostki rosołowej – to przepis dla Ciebie! Sekretem są dobrej jakości warzywa i (opcjonalnie) mięso oraz bardzo długi czas gotowania. Dzięki powolnemu podgrzewaniu aromaty z mięsa i warzyw oddają to co najlepsze ;) Ja dodaję dużo warzyw, aby bulion był jak najbardziej esensjonalny. Gotowy bulion możesz wykorzystać do wszelkiego rodzaju zup – najlepiej zrobić od razu dużą ilość, a resztę zamrozić.

Drukuj przepis
Domowy bulion bez kostki
Dania Zupy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Dania Zupy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 3 godziny
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do dużego garnka wlej około 3 litry zimnej wody.
  2. Wrzuć mięso, dodaj obrany i pokrojony na kilka kawałków seler, marchewkę i pietruszkę. Dorzuć zieloną część pora. Cebulę i czosnek możesz podpalić nad palnikiem (ja kroję cebulę na ćwiartki, a czosnek dzielę na zabki i podprażam na suchej patelni do zrumienienia). Dodaj natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.
  3. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Bardzo ważne - woda ma tylko lekko "pyrkać", a nie wrzeć - dzięki temu warzywa powoli uwalniają swój aromat do bulionu. Niektórzy ściągają w międzyczasie "szumowiny", które gromadzą się od mięsa. Ja tego nie robię, bo nie przeszkadzają mi - to tylko białko wydzielające się z mięsa.
  4. Po tym czasie wyjmij warzywa, dopraw gotowy bulion. Możesz wykorzystać go jako baza do dowolnej zupy, a resztę zamrozić. Smacznego!