Aromatyczna zupa krem z pomidorów z bazylią i kolendrą
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
4osoby 20minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę dokładnie umyj, odetnij końce, wrzuć do niewielkiego garnka z wrzącą wodą (nie obieraj).
  2. Rozgrzej oliwę w sporym garnku. Zeszklij cebulę i czosnek (nie trzeba siekać zbyt drobno, gdyż i tak zostaną zmiksowane). Dodaj pokrojone świeże pomidory, suszone pomidory, liść laurowy i ziarna kolendry, zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
  3. Dodaj ugotowaną i obraną ze skórki marchew. Dopraw solą, papryką, ziołami i imbirem, dodaj odrobinę oclu balsamicznego i cukru lub ksylitolu dla przełamania smaku.
  4. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Spróbuj i dopraw ponownie jeśli jest taka potrzeba. Przełóż na talerze, udekoruj śmietaną lub jogurtem, posyp pieprzem i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Pozostałe informacje