Prawdziwie rozgrzewająca zupa z imbirem i kolendrą rozgrzeje nawet największego zmarźlucha! Jest bardzo sycąca i smaczna, a przy tym błyskawiczna w wykonaniu. Ma bardzo intensywny kolor, który pięknie przełamuje dodatek świeżych lisci bazylii. Polecam spróbować! ;)

Wartości odżywcze w 1 porcji (wersja ze śmietaną):

→ 258 kcal

→ Białko: 8,35g

→ Tłuszcze: 15,1g

→ Węglowodany: 26,9g

Drukuj przepis
Aromatyczna zupa krem z pomidorów z bazylią i kolendrą
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dania Zupy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę dokładnie umyj, odetnij końce, wrzuć do niewielkiego garnka z wrzącą wodą (nie obieraj).
  2. Rozgrzej oliwę w sporym garnku. Zeszklij cebulę i czosnek (nie trzeba siekać zbyt drobno, gdyż i tak zostaną zmiksowane). Dodaj pokrojone świeże pomidory, suszone pomidory, liść laurowy i ziarna kolendry, zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
  3. Dodaj ugotowaną i obraną ze skórki marchew. Dopraw solą, papryką, ziołami i imbirem, dodaj odrobinę oclu balsamicznego i cukru lub ksylitolu dla przełamania smaku.
  4. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Spróbuj i dopraw ponownie jeśli jest taka potrzeba. Przełóż na talerze, udekoruj śmietaną lub jogurtem, posyp pieprzem i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Pozostałe informacje