Prawdziwie rozgrzewająca zupa z imbirem i kolendrą rozgrzeje nawet największego zmarźlucha! Jest bardzo sycąca i smaczna, a przy tym błyskawiczna w wykonaniu. Ma bardzo intensywny kolor, który pięknie przełamuje dodatek świeżych lisci bazylii. Polecam spróbować! ;)
Wartości odżywcze w 1 porcji (wersja ze śmietaną):
→ 258 kcal
→ Białko: 8,35g
→ Tłuszcze: 15,1g
→ Węglowodany: 26,9g
Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 3 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 pomidorów dojrzałych, sparzonych i obranych
- 2 suszone pomidory
- 2 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 500 ml wody
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można dodać mniej w zależności od preferencji)
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki cukru/ksylitolu do smaku
- bazylia świeża
- jogurt naturalny LUB śmietana do dekoracji
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Marchewkę dokładnie umyj, odetnij końce, wrzuć do niewielkiego garnka z wrzącą wodą (nie obieraj).
- Rozgrzej oliwę w sporym garnku. Zeszklij cebulę i czosnek (nie trzeba siekać zbyt drobno, gdyż i tak zostaną zmiksowane). Dodaj pokrojone świeże pomidory, suszone pomidory, liść laurowy i ziarna kolendry, zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
- Dodaj ugotowaną i obraną ze skórki marchew. Dopraw solą, papryką, ziołami i imbirem, dodaj odrobinę oclu balsamicznego i cukru lub ksylitolu dla przełamania smaku.
Pozostałe informacje
Fot. Tomasz Chudaś