
Ingredient: pieprzu


Zupa krem ze szparagów z krewetkami
Sezon na szparagi trwa naprawdę krótko, bo tylko dwa miesiące. Dlatego dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, aby w pełni wykorzystać ten czas. Moim faworytem szparagowego sezonu jest zupa krem. Przyrządzam ją na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem z aromatycznymi krewetkami. Do jej wykonania możesz użyć białych lub zielonych szparagów, lub połączyć oba rodzaje. […]

Surówka z białej rzodkwi
Rzodkiew to mniej znana siostra popularnej rzodkiewki – choć sama jest bardziej odżywcza i cenna dla zdrowia. Posiada również mocniejszy aromat i smak. Wspomaga trawienie i pozwala zniwelować nieprzyjemny zapach z ust oraz jest bardzo niskokaloryczna (16 kcal/100g), więc można ją chrupać bez końca ;) Na przykład w postaci surówki – jako dodatek do obiadu lub jedzonej samodzielnie na kolację lub drugie śniadanie ;) […]

Zielone pesto ze szpinaku
To jeden z tych przepisów, który powstał „z braku laku”, gdy najzwyczajniej na świecie zapomniałam kupić bazylię na pesto. Zamiast niej użyłam tego co miałam w lodówce, czyli szpinaku i… tak już zostało. To dużo tańsze rozwiązanie i dostępne o każdej porze roku. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie, a smak i aromat nie do podrobienia. […]