Zupa krem z dyni

Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;) Drukuj przepis Zupa krem z dyni Dania Zupy Porcje […]

Read More

Sałatka z wędzonym tofu

Sałatka z bardzo aromatycznym, orientalnym sosem. Nada się jako przekąska do pracy lub szybka kolacja, dobrze pasuje też jako dodatek do dań z ryżem lub makaronem. Pamiętaj, że tofu to bardzo dobre roślinne źródło wapnia i żelaza – warto je jeść! ;) Drukuj przepis Sałatka z wędzonym tofu Dania Przekąski, Sałatki Czas przygotowania 5 minut […]

Read More

Pikantny łosoś ze szparagami

Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dosłownie „łapać”. W zeszłym roku trochę go przegapiłam, ale tym razem sobie odbijam. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone – przerabiam wszystko na zmianę. Tym razem w wersji smażonej, z pikantnym łososiem. Drukuj przepis Pikantny łosoś ze szparagami Dania Dania główne Czas gotowania 15 minut […]

Read More

Hummus z pieprzem cayenne

Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;) […]

Read More