Zupa krem z cukinii

Lekka, pyszna i bardzo aromatyczna zupa, a przede wszystkim – dziecinnie prosta i szybka. Delikatny smak cukinii świetnie łączy się z aromatem czosnku i oliwy. Mi najbardziej smakuje posypana parmezanem lub płatkami drożdżowymi ;) Drukuj przepis Zupa krem z cukinii Dania Zupy Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Porcje osoby Składniki 2 łyżki […]

Read More

Hummus z pieprzem cayenne

Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;) […]

Read More

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Kolejny kilkuminutowy przepis. Tym razem na tapecie jeden z moich ulubionych strączków – ciecierzyca! Poza wspaniałym źródłem białka jest także bogata w mikroelementy – cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetny dodatek do pieczywa, domowej tortilli lub jako dip do warzyw.

Makro w jednej porcji: 

82 kcal
B: 2,7g
T: 4,7g 
W:8,2g […]

Read More

Surówka z białej rzodkwi

Rzodkiew to mniej znana siostra popularnej rzodkiewki – choć sama jest bardziej odżywcza i cenna dla zdrowia. Posiada również mocniejszy aromat i smak. Wspomaga trawienie i pozwala zniwelować nieprzyjemny zapach z ust oraz jest bardzo niskokaloryczna (16 kcal/100g), więc można ją chrupać bez końca ;) Na przykład w postaci surówki – jako dodatek do obiadu lub jedzonej samodzielnie na kolację lub drugie śniadanie ;) […]

Read More