Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami

Rozgrzewająca kasza jaglana z intensywnym aromatem pomidorów i ostrą papryczką. Drukuj przepis Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami Dania Dania główne Czas przygotowania 30 minut Porcje osoby Składniki 3 suszone pomidory150 g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 dyni u mnie hokkaido100 g szpinaku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka […]

Read More

Zupa krem z dyni

Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;) Drukuj przepis Zupa krem z dyni Dania Zupy Porcje […]

Read More

Pikantny łosoś ze szparagami

Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dosłownie „łapać”. W zeszłym roku trochę go przegapiłam, ale tym razem sobie odbijam. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone – przerabiam wszystko na zmianę. Tym razem w wersji smażonej, z pikantnym łososiem. Drukuj przepis Pikantny łosoś ze szparagami Dania Dania główne Czas gotowania 15 minut […]

Read More

Łosoś pieczony z czosnkiem i spaghetti z cukinii

To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim.   Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw. Kupiłam go na targu warzywnym za 8 […]

Read More

Aromatyczna zupa krem z pomidorów z bazylią i kolendrą

Prawdziwie rozgrzewająca zupa z imbirem i kolendrą rozgrzeje nawet największego zmarźlucha! Jest bardzo sycąca i smaczna, a przy tym błyskawiczna w wykonaniu. Ma bardzo intensywny kolor, który pięknie przełamuje dodatek świeżych lisci bazylii. Polecam spróbować! ;) […]

Read More

Zupa krem ze szparagów z krewetkami

Sezon na szparagi trwa naprawdę krótko, bo tylko dwa miesiące. Dlatego dobrze mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, aby w pełni wykorzystać ten czas. Moim faworytem szparagowego sezonu jest zupa krem. Przyrządzam ją na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem z aromatycznymi krewetkami. Do jej wykonania możesz użyć białych lub zielonych szparagów, lub połączyć oba rodzaje. […]

Read More