Tym razem coś nie do końca fit, ale za to dobre i roślinne! Wybawienie wszystkich głodnych wegańskich imprezowiczów – idealne falafele. Długo dopracowywałam przepis, aby wyszły takie, jak lubię – charakterne, miękkie w środku i chrupkie na zewnątrz ;) Najlepiej smakują w tortilli, z hummusem i warzywami. Drukuj przepis Falafel Dania Dania główne, Przekąski Czas […]
Rozgrzewająca kasza jaglana z intensywnym aromatem pomidorów i ostrą papryczką. Drukuj przepis Kasza jaglana z dynią i suszonymi pomidorami Dania Dania główne Czas przygotowania 30 minut Porcje osoby Składniki 3 suszone pomidory150 g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki)1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 dyni u mnie hokkaido100 g szpinaku2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka […]
Wreszcie jest! Sezon na dynie! Czyli jesień nie taka zła jak ją malują ;) Mam zamiar w tym roku sezon na maksa – zaczynam od klasyka, czyli kremu z dyni. Rozgrzewający i mocno aromatyczny, z dużą ilością czosnku. Najlepiej smakuje z grzankami z domowego chleba ;) Drukuj przepis Zupa krem z dyni Dania Zupy Porcje […]
Lekka, pyszna i bardzo aromatyczna zupa, a przede wszystkim – dziecinnie prosta i szybka. Delikatny smak cukinii świetnie łączy się z aromatem czosnku i oliwy. Mi najbardziej smakuje posypana parmezanem lub płatkami drożdżowymi ;) Drukuj przepis Zupa krem z cukinii Dania Zupy Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Porcje osoby Składniki 2 łyżki […]
Jeśli masz już dość wszędobylskiej kostki rosołowej – to przepis dla Ciebie! Sekretem są dobrej jakości warzywa i (opcjonalnie) mięso oraz bardzo długi czas gotowania. Dzięki powolnemu podgrzewaniu aromaty z mięsa i warzyw oddają to co najlepsze ;) Ja dodaję dużo warzyw, aby bulion był jak najbardziej esensjonalny. Gotowy bulion możesz wykorzystać do wszelkiego rodzaju […]
Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dosłownie „łapać”. W zeszłym roku trochę go przegapiłam, ale tym razem sobie odbijam. Gotowane w wodzie, na parze, pieczone, smażone – przerabiam wszystko na zmianę. Tym razem w wersji smażonej, z pikantnym łososiem. Drukuj przepis Pikantny łosoś ze szparagami Dania Dania główne Czas gotowania 15 minut […]
To dość popularny i często pojawiający się w mojej kuchni patent na spaghetti bez makaronu ;) Tym razem w wersji „po chińsku”, z sosem sojowym. Do tego świetnie skomponował mi się łosoś pieczony w czosnku niedźwiedzim. Warto zaopatrzyć się w taki przyrząd do cięcia makaronu z warzyw. Kupiłam go na targu warzywnym za 8 […]
Kiedy pierwszy raz miałam okazję spróbować hummusu – rozczarowałam się. Lubię wyraziste smaki, a ten wydał mi się mdły i nie bardzo wiedziałam z czym go połączyć. Potem jadłam lepsze, próbowałam robić sama w różnych konfiguracjach, ale nadal nie był to taki smak, na jaki liczyłam. Aż wreszcie się udało. Być może tajemnicą jest oliwa z oliwek, której używam. Przelewam ją do małych buteleczek z różnymi dodatkami – ząbkami czosnku, papryczkami chilli, tymiankiem itp. Do hummusu użyłam oliwy czosnkowej, a polałam go oliwą z chilli. Nadaje się na kanapki, tortille, choć mi najbardziej smakuje po prostu, z surowymi warzywami ;) […]
Kolejny kilkuminutowy przepis. Tym razem na tapecie jeden z moich ulubionych strączków – ciecierzyca! Poza wspaniałym źródłem białka jest także bogata w mikroelementy – cynk, fosfor, magnez oraz witaminy z grupy B. Świetny dodatek do pieczywa, domowej tortilli lub jako dip do warzyw.
Prawdziwie rozgrzewająca zupa z imbirem i kolendrą rozgrzeje nawet największego zmarźlucha! Jest bardzo sycąca i smaczna, a przy tym błyskawiczna w wykonaniu. Ma bardzo intensywny kolor, który pięknie przełamuje dodatek świeżych lisci bazylii. Polecam spróbować! ;) […]
Pliki cookie zapewniają bezproblemowe funkcjonowanie strony internetowej. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że wyrażasz zgodę na ich użycie. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.ZgodaPolityka prywatności